educant


continguts per acompanyar a mares i pares
en el creixement dels seus fills i filles

select
escriu | llegeix comentaris sobre l’article Compartir

compartir aquest contingut:

La Tafanera Menéame Digg Facebook

educant | reflexió


Què mengen els nostres fills?


Una alimentació sana, variada i rica per créixer


Alta en Web: octubre 2008

Josefina Llargués

Ens hem aturat mai a pensar en com influïm els pares en els hàbits alimentaris dels nostres fills i filles? Com poden els nostres petits entendre que s´han de menjar llegums, fruita, verdures i amanides si aquests aliments sovint no formen part de la dieta diària dels adults que convivim amb ells?

A partir dels 3 anys d´edat, l´infant hauria de rebre el mateix tipus d´alimentació que la resta de la família, però hi ha alguns aspectes que cal tenir en compte.

Aspectes a tenir en compte No hem de sobrealimentar-los omplint-los el plat amb una ració d´adult. Els infants no necessiten grans quantitats d´aliment per créixer i desenvolupar-se amb salut i harmonia. El que sí necessiten és una alimentació sana, variada, rica en nutrients i baixa en sucre blanc, farines refinades i greixos saturats.

Considerem que la carn és l´aliment que permet als nostres infants créixer sans i forts i la convertim en el centre de la seva dieta. El consum “excessiu” de proteïna animal, comporta digestions més difícils, pèrdua de flora intestinal, excés de greixos saturats, etc., amb tots els problemes de salut que això implica. Els ous, derivats làctics, tofu, seitan i fruits secs o la sabia barreja de llegum i cereal en un mateix àpat, ens ofereix una proteïna equiparable a la de la carn i possibilita una alimentació més rica i variada.

La infantesa és una etapa de gran activitat a tots nivell, en la qual l´infant necessita un consum important de carbohidrats com a font d´energia. Cal que els donem hidrats de bona qualitat, com els que trobem a les fruites fresques o dessecades, els edulcorants naturals (melasses de cereals, mel, concentrat de poma i, més esporàdicament, sucre integral de canya), els fruits secs, els llegums, les hortalisses, els cereals integrals, etc., evitant al màxim el consum de farines i cereals en gra refinats, pobres en proteïnes, vitamines, sals minerals, enzims, hormones vegetals, oligoelements, fibra o greixos saludables, que els provocaran futures carències nutricionals.

Els greixos de bona qualitat com els que trobem al peix blau, als fruits secs i a les llavors i l´oli d´oliva verge, són els que hem de prioritzar tant a la nostra dieta com a la dels nostres fills i filles, disminuint el consum de greixos “no saludables”, que podem trobar en hamburgueses, salsitxes, embotits, aperitius, brioxeria industrial, carn, mantegues, margarines hidrogenades, nata, etc., que no faran altra cosa que augmentar els nivells de colesterol en sang i fomentar el sobrepès.

La salut dental dels nostres petits, dependrà en part d´una acurada neteja diària; però també de la qualitat dels aliments que ingereixin. Els nens necessiten més dolços que els adults; però és important que els eduquem per tal que aprenguin a seleccionar productes naturals. El consum de sucre blanc i productes que el continguin hauria d´ésser esporàdic, en aportar calories ràpides i buides a l´organisme, desmineralitzar, afavorir l´obesitat i generar dependència. És aconsellable substituir qualsevol tipus de sucre refinat per mel de bona qualitat, concentrat de poma, melasses de cereals, fruita fresca, fruites dessecades, crema de garrofa (com alternativa al consum excessiu de xocolata), sucre integral de canya (sense abusar-ne), etc.

Si el nostre fill o filla pateix al•lèrgies, asma, males digestions, otitis, refredats de repetició o problemes dermatològics, caldrà substituir la llet de vaca per iogurt o quèfir en quantitats moderades. Si l´infant té intolerància a la lactosa, aliments com les verdures, els llegums i cereals integrals, els fruits secs i les llavors, molt especialment el sèsam, o les llets vegetals d´arròs, civada, ametlles o avellanes, sense sucre afegit, constituiran un excel•lent aport de calci per als seus ossos. Fomentar l´hàbit d´esmorzar a casa, idealment tots els membres de la família junts, amb un refrigeri per l´hora del patí, és un bon començament del dia per tal que el nostre fill o filla arribi a l´escola ple d´energia.

Cal tornar a l´alimentació casolana, potenciant el consum d´aliments de temporada, augmentant la ingesta de productes naturals i, sobretot ... nosaltres, els pares, hem de practicar sempre amb l´exemple.

info
Josefina Llargués. Llicenciada en Psicopedagogia, Logopeda i Postgraduada en Psicopatologia Clínica. Ha cursat també estudis de Naturopatia i Homeopatia. Compagina la seva tasca professional amb la seva consulta privada i la docència. | Contacte jllargues@uoc.edu

La Filomena els fogons remena, que Josefina Llargués n´és l´autora, ha estat guardonat pels Gourmand Cookbook Awards com a millor llibre de cuina per a pares i fills en català del 2007.
imatge | TOC-TOC